NEB05308

dipl.ing.Vesna Bondžić, predsednica U.O. Ženskog centra “Milica”

Predsednica i osnivačica Ženskog centra Milica

Rođena 01.10.1967 Kruševcu

živi u Beogradu

 1. Diplomirala na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu – odsek proizvodno mašinstvo

1995-2007 Radila u konstrukcijskom birou za železnicu u Kočnoj  tehnici – Prva Petoletka Trstenik

2006-2007. Lečena od raka dojke

 1. Osniva Ženski centar „Milica“ kako bi pomogla osobama obolelim od raka  da što lakše prođu kroz proceduru lečenja.
 2. Članica ENGAGE ( Evropske mreže udruženja pacijenata sa ginekološkim karcinomom) ispred Ženskog centra Milica

2013. Pacijent predavač na Kongresu ESO održanog u Ribarskoj Banji

Od 2015.- 2023. godine Članica RSK-a Republičke stručne komisije za podršku pacijentima pri Ministarstvu zdravlja R.S.

Od 2019.Članica radne grupe za podršku pacijentima Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije

2019. Učestvuje u pisanju publikacije “Rani karcinom dojke u populaciji žena u Republici Srbiji: opterećenje bolešću u sadašnjosti, izazovi i stremljenja u budućnosti” kao predstavnica Udruženja pacijenata sa temom “Presek stanja i perspektiva Udruženja žena sa rakom dojke”.

Nosilac izrade ove publikacije je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ a svoj doprinos su dali  predstavnici stručne javnosti  i udruženja pacijenata.

2021-2022  Autor publikacije  “Moj asistent”,  vodiča kroz lečenje novoobolelima sa rakom dojke

 1. Inicijator potpisivanja Regionalnog memoranduma o saradnji između ŽCMilica, ED Slovenija, ED Hrvatska, UG Nismo same, UG Borka S Makedonija           2021. Inicijator umrežavanja u Mreže hrabrih žena udruženja iz Vranja, Subotice Jedna uz drugu, i Kragujevca UG Volja sa ŽC Milica
 2. ČLANICA ESMO

 

 

AKTIVNOSTI

od 2010. Pruža iskustvenu podršku obolelima od raka i zastupa  pacijente I njihove potrebe u državnim Institucijama boreći se za unapređenje kvaliteta lečenja i dostupnost  dijagnostici svakoj ženi u Srbiji . Pokretač inicijative za promenu I dopunu pravilnika o rehabilitaciji onkoloških pacijenata I Inicijativa za dopunu Pravilnika o medicinskim pomagalima (rukav I čarapa za onkološke pacijente sa prolemom limfedema) i dve inicijative za lečenje inovativnim terapijama žena sa metastatskim karcinomom kao  i pacijentkinjama saranim karcinomom sa visokim rizikom od relapsa bolesti.

od 2015. Idejni tvorac i organizator raznih manifestacija vezanih za promociju važnosti obavljanja  redovnih preventivnih pregleda od kojih je   „Daj pedalu raku“postala nacionalna kampanja koja se svakog oktobra održava u preko 30 gradova Srbije, Slovenije i Hrvatske uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”

2017-2019. Edukatorka samopregleda dojke za slepe i slabovide osobe.

Od 2015 Organizator i učesnik vožnje podrške povodom dana borbe protiv raka jajnika „Daj pedalu raku jajnika“ ukupno 70 km.

2012- 2017 pokretač humanitarne Rok scene Dobar zvuk u saradnji sa Udruženjem rok muzičara Vrnjačke Banje.

Idejni tvorac Dnevnog centra za podršku obolelima od raka i njihovim porodicama u okviru Ženskog centra Milica Vrnjačka Banja

Pokretač kampanje za prikupljanje sredstava za kupovinu ultrazvučnog aparata za Dom zdravlja u Vrnjačkoj Banji koji je i kupljen 2017 godine u saradnji sa B92 i Komercijalnom bankom koji su obezbedili polovinu sredstava.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

od 2019. Inicijator besplatnog prevoza onkoloških pacijenata iz Vrnjačke Banje  na hemioterapiju u ZC Studenica koji jednom nedeljno vozi humanitarni TX Taksi.

 1. Idejni tvorac projekta „Zato što smo ljudi“ gde se obezbeđuju besplatni obroci za porodicu i pomoći u kući za žene koje žive same ili imaju mnogočlanu porodicu 7 dana  po  primanju hemioterapij

2020. Podrška onkološkim pacijentima u doba pandemije Covid19

2022 Idejni tvorac Nacionalnog centra za podršku i edukaciju  pacijentkinja sa rakom dojke i ginekol. karcinoma koji je počeo sa radom u februaru 2023.godine

Na Kongresu Evropskih Udruženja gin.onkologa ESGO i Evropske mreže udruženja pacijenata sa rakom dojke ENGAGE u Pragu 23-25.oktobra 2021.godine bio je izložen Poster prezentacija Nacionalnog centra za podršku ŽC Milica.

 

 

 

PRIZNANJA:

 

 • 2021.Vesni Bondžić je dodeljeno  NACIONALNO PRIZNANJE ZA ŽIVOTNO DELO I IZUZETAN DOPRINOS BORBI PROTIV RAKA DOJKE U SRBIJI, povodom 20.marta, Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke koji se obeležava od 2013.godine na inicijativu  Fonda B92 i Kompanije AVON , uz podršku Ministarstva zdravlja i IJZS “Dr Milan Jovanović Batut”. Ovo je prvi put da je dodeljeno priznanje za životno delo i prvi put da je priznanje poneo neko ko nije zdravstveni radnik.
 • 2020.Dobitnica BeFem priznanja za borbu za žensko reproduktivno zdravlje
 • 2018. Dobitnica VIRTUS –Specijalne nagrade za individualni doprinos razvoju filantropije u lokalnoj zajednici.
 • 2018. Dobitnica prestižnog priznanja Dama godine 2018 godišnje nagrada za istaknute žene iz javnog, društvenog i privrednog života – za rad, društveni doprinos i stvaralaštvo, a ujedno podržava i promoviše ideju rodne ravnopravnosti i položaj žena u društvu
 • 2013 Dobitnica Plakete sa srebrnim amblemom Skupštine opštine Vrnjačka Banja za izuzetan doprinos u humanitarnom i društveno odgovornom radu u oblasti edukacije, prevencije i lečenja karcinoma